ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
2003
«Πορτρέτα Λουλουδιών», Γκαλερί «Βουκαριανή» Κέα
«Πορτρέτα Λουλουδιών», Καπναποθήκη Σπήρερ, Βόλος
Αν κάποιος αγαπάει πραγματικά την φύση μπορεί να βρει παντού την ομορφιά
«Vincent Van Gogh»
Ο μύθος είναι λόγος. Για να μετατραπεί σε μύθο χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες. Ο μύθος είναι ένα σύστημα επικοινωνίας – είναι ένα μήνυμα .Δεν ορίζεται από το αντικείμενο του μηνύματος αλλά από τον τρόπο που προφέρει το μήνυμα. Υπάρχουν όρια μορφής δεν υπάρχουν όρια ουσίας.
«Roland Barthes»
Η ζωή βρίσκεται εκεί που ανθίζουν τα Λίλιουμ.
Λίλιουμ-Κρίνο ή Οριένταλ.
Το όνομα τους προέρχεται από την Ελληνική λέξη «Λείριον»
Ο κρίνος λατρευόταν από τους Έλληνες που πίστευαν ότι φυτρώνει από το γάλα της Ήρας της βασίλισσας των Θεών.
Ο Διοσκουρίδης το ονομάζει κρίνο το βασιλικό ή κρινάνθεμον.
Στη Μινωική Κρήτη το κρίνο είναι το βασιλικό ιερό άνθος.
Στην Ελληνορωμαϊκή παράδοση το ευωδιαστό αυτό άνθος είναι αφιερωμένο στην Ήρα. Ονομάζεται και «ρόδο της Ήρας» επειδή ήταν λευκό, δεν μπορεί να ξεφύτρωνε παρά μονάχα από το στήθος της θεάς.
Το κρίνο συνδεδεμένο με τη θρέψη, θα συμβολίσει τη γονιμότητα και την καρποφορία.
Σαν σύμβολο γονιμότητας ήταν αφιερωμένο στη θεά Γη η οποία καρποφορεί τους πολυποίκιλους καρπούς.
Το κρίνο στη Δύση έχει την αντιστοιχία του «Λωτού» της Ανατολής. Στην Χριστιανική συνείδηση ένα κλαδί με λευκά κρίνα απεικονίζει την παρθενίας αλλά και την Αναγέννηση. Για τους Χριστιανούς είναι το άνθος της Άμωμας Σύλληψης το άνθος που πρόσφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Παρθένο Μαρία. Σύμβολο αγνότητας και αθωότητας. Ολόκληρο το φυτό είναι ένα συνθετικό σύμβολο. Ο ευθυτενής κορμός του υποδηλώνει τον θειικό νου, την κάθετη συνειδητότητα, τα κρεμαστά φύλλα του είναι ένδειξη ταπεινότητας, το άρωμα του η θεότητά του και η λευκότητα του είναι η πάναγνη καθαρότητα.
Ρόδο. Ο βασιλιάς των λουλουδιών. Το σύμβολο της αγάπης και του πάθους. Είναι κατεξοχή το λουλούδι του έρωτα, σύμφωνα με τον Φρόιντ συμβολίζει την γυναικεία φύση.
Το ρόδο χάρισε το όνομά του στο νησί της Ρόδου.
Σύμφωνα με την μυθολογία δημιουργήθηκε από τη θεά των λουλουδιών και της βλάστησης τη Χλωρίδα. Μια μέρα η Χλωρίδα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και τη μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της αγάπης και της ομορφιάς και τον Διόνυσο, το θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος το νέκταρ για τη γλυκιά ευωδία. Ο Ζέφυρος ο θεός του ανέμου φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας ο θεός του Ήλιου μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει.
Επίσης αναφέρεται ο Άρης ο Θεός του πολέμου χάρισε στο λουλούδι αγκάθια για να προστατεύει την ομορφιά του. Έτσι το τριαντάφυλλο στέφθηκε ο βασιλιάς των λουλουδιών
Ακρυλικό σε καμβά.